Achtergrondinformatie Canarische Eilanden

Achtergrondinformatie

Er wordt veel gebouwd op de archipel; ieder jaar wordt er meer dan 2,5 miljoen ton beton gegoten in hotels, huizen en bedrijven. Ook landbouw is er springlevend; er werken duizenden Canarios als boeren, en hun groeiende aantal gewassen (geplant in ongeveer 520 vierkante km) zijn verantwoordelijk voor de smakelijke vruchten en groenten die vaak gefotografeerd worden door toeristen van Vakantie Canarische Eilanden. Nieuwe gewassen, zoals druiven, avocado’s, tropische vruchten en bloemen dragen bij aan de economie, en daarnaast is de visserij-industrie is ook nog steeds sterk.

Toerisme

De welvaart die in vele delen van de eilanden zichtbaar is, wordt voor een groot deel opgebracht door het toerisme. Toen de Spaanse dictator Francisco Franco Spanje opende voor toeristen in de jaren 1960, maakte hij de weg vrij voor ontwikkeling (en overontwikkeling) op de eilanden. Uiteraard brengt deze grootschalige bouw problemen met zich mee.
Zo zijn er weinig rivieren of bronnen van zoet water op de eilanden, waardoor schoon drinkwater altijd lastig verkrijgbaar is geweest. Daar komen kwesties bij die verband houden met erosie, uitputting van het leven in de zee en een algehele achteruitgang van kusten en toeristische gebieden. Dankzij een noodkreet van milieuorganisaties, hebben politieke leiders hiervan kennis genomen. Een bijzonder bemoedigende stap werd genomen in 2007, om el Hierro zelfvoorzienend te laten worden in energie, waarbij uitsluitend van hernieuwbare energiebronnen zoals water, wind en zonne-energie gebruik wordt gemaakt. Teleurstellend is dat op Tenerife en La Palma, waar nieuwe havens, golfbanen en hotels worden aangelegd, zonder dat er naar het milieu wordt gekeken.

De archipel behoorde lang tot de armste regio’s van Spanje; tot tientallen jaren geleden was dit gebied hooguit een bijzaak van het Spaanse vasteland. Hoewel de welvaart de Canarische eilanden dichter bij het vasteland heeft gebracht, blijft deze scheiding een gevoelig punt voor eilandbewoners. Wat je ook doet, verwijs niet naar het Iberisch schiereiland als Spanje – je bent in Spanje! Een minderheid van de eilandbewoners, stellen echter juist het tegenovergestelde, door erop te staan dat de Canarische eilanden beter af zouden zijn als een onafhankelijk land. Dit gevoel, is echter geen echte bedreiging voor de eenheid van Spanje.

Achtergrondinformatie Ironisch genoeg zijn de eilanden die traditioneel bronnen van waren van door armoede gedreven emigratie, nu de ontvangers zijn van de massa-immigratie. De aanwezigheid van Afrikaanse immigranten, die bijna dagelijks aankomen met de boot, is een van de meest polariserende problemen waarmee de Canarische Eilanden vandaag tobben. Het menselijke drama speelt zich vaak af op de stranden, waar zonnende toeristen soms als eerste de vaak verzwakte uitgedroogde immigranten begroeten. Afgezien van een voortdurende oproep aan  de Spaanse regering en de Europese Unie, is er voor de Canarische eilanden tot nog toe geen oplossing voor deze situatie.